Картина  на британския художник Джон Оупи, озаглавена “Учителката (The Schoolmistress),

...
Картина  на британския художник Джон Оупи, озаглавена “Учителката (The Schoolmistress),
Коментари Харесай

След 54 години: Върнаха открадната от мафиоти британска картина от XVIII век на наследниците ѝ

Картина  на английския художник Джон Оупи, озаглавена “Учителката ” (The Schoolmistress), е върната 54 години откакто е открадната на наследниците на първичния притежател – доктор Ърл Ууд , заяви Асошиейтед прес, базирайки се на офиса на ФБР в Солт Лейк Сити.

Д-р Ърл Ууд купува картината с размери 102 на 127 см за 7500 $ през 30-те години на XX век. Творбата е открадната от мафиоти през 1969 година в Ню Джърси.
Властите считат, че закононарушението е осъществено благодарение на някогашен сенатор от щата Ню Джърси – Антъни Империале. По думите на един от тримата крадци, точно Империале управлява кражбата. Триото прониква в къщата на доктор Ууд, с цел да открадне сбирка от монети, само че е възпрепятствано от алармата за щурм. По-късно същия месец мъжете се връщат с нова задача – да откраднат скъпата картина и този път съумяват.

Години наред творбата е прехвърляна сред членове на проведената престъпност . Докато мъж от Юта не закупува през 1989 година къща във Флорида на наказания мафиот - Джоузеф Кавело старши. Заедно с къщата, новият притежател получава и откраднатата картина.

Когато купувачът умира през 2020 година, счетоводна компания от Юта желае оценка на картината и се оказва, че тя най-вероятно е открадната. Творбата е арестувана до изясняване на въпроса кой е нейният притежател. Върната е на 11 януари тази година на доктор Франсис Ууд, 96 година, от Нюарк, наследник на първичния притежател на картината - доктор Ърл Ууд. 

" Това произведение на изкуството има богата история ", споделя специфичният сътрудник на ФБР Гари Франс, който работи по случая. " Когато е нарисувано за пръв път, пътува из цяла Англия и е благосъстоятелност на доста фамилии в Обединеното кралство, а по-късно стига и до Съединените щати, като е продадено по време на Голямата меланхолия, след което е откраднато от мафията и десетилетия по-късно е открито от ФБР. Това е много необикновено. "

Обвинения, свързани с това закононарушение не са повдигнати, защото всички обвинени по случая са покойници. 

Оупи е един от най-значимите английски исторически и портретни художници, който изобразява доста персони, в това число и английски кралски особи. Негови картини са продавани на търг, като една от тях съвсем доближава цена от 1 млн. $ през 2007 г
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР